zondag 8 juli 2012

De goede moordenaar door Antoon Coolen


Den goejen moordenaar, zeejen ze

In een oude boekenkast op zolder bij mijn opa en oma vond ik dit boek. Het had gele bladzijdes en het rook muf, toen ik het boek naar beneden bracht vertelde mijn oma dat mijn opa dit boek vaak gelezen had. Hierdoor werd ik nieuwsgierig en ben ik begonnen met lezen..
Het is een verhaal over een rustig Brabants dorpje waarin verschillende gebeurtenissen ervoor zorgen dat het leven van de dorpsbewoners zal veranderen. Die afleiding zorgt ervoor dat ze hun armoedige leventje even van zich af kunnen schudden. Door de intriges en heftige gebeurtenissen raakt het dorpje zijn oude glans kwijt. Het is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal,  ik heb daarom meer informatie gezocht en vond de volgende link. Zoals je zal bemerken heeft de schrijver de namen aangepast in zijn boek.
Een uitgebreide uitleg van het originele verhaal vind je op DeurneWiki > http://www.deurnewiki.nl/wiki/index.php?title=Moord_op_Pietje_Munsters < Daarnaast is er slechts één samenvatting van dit boek te vinden, deze link vind je hier > http://www.scholieren.com/boekverslagen/32479 < Echt duidelijke recensies waren er niet te vinden, maar dit leek mij een uitdaging aangezien ik het verhaal zelf moest interpreteren.

Thema’s
In dit boek komen twee thema’s duidelijk naar voren. Allereerst het ontvluchten van je eigen werkelijkheid. Het begint bij Marjanneke den Schilder, bij haar thuis wordt er elke ochtend (wanneer ze zondags naar de mis gaat) geld gestolen. Ze laat haar buurman Nol Bonk op zo’n ochtend op het huis passen en deze ochtend word er ook niet gestolen. Hierna vraagt zij Pietje Pinksteren, deze komt er tijdens het oppassen achter dat Nol Bonk de dief is. Nol schrikt wanneer hij Pietje ziet en vermoordt hem met een broodmes. Door deze gebeurtenis zijn de bewoners in rep en roer, iedereen helpt bij het zoeken naar de zondebok. Nadat Nol terugkeert naar zijn dorp word hij gearresteerd en afgevoerd naar de gevangenis.
De volgende gebeurtenis die ervoor zorgt dat men zich niet hoeft bezig te houden met het eigen leven, zijn de nieuwe bewoners  die in de herfst vanuit Den Haag in het dorp neerstrijken. De stadsmensen zijn een totaal ander leven gewend. Ze hebben ook een mooie dochter Celine, zij wordt een attractie voor de mannen uit het dorp.
Ook zie je aan de achtergebleven vrouw van Nol, Hanneke, dat zij op haar manier probeert te ontvluchten van de werkelijkheid. Zij krijgt namelijk bezoek van een man uit Den Haag waarvan ze later een kind krijgt. Hierover wordt natuurlijk in het dorp gesproken aangezien het als een schande werd gezien.
Als laatste gebeurtenis kijken we naar de terugkeer van Nol, deze trekt samen met zijn vrouw in bij de kluizenaar. Een zeer welgestelde man, die in het dorp is aangekomen en een huis bouwt. Er gaat enige tijd voorbij en Nol wordt vrienden met de kluizenaar, en ze stoeien dan ook wel eens voor de grap. Tijdens een tocht met de trekkar gaat dit echter fout, Nol is iets te hardhandig en is dan ook bang, als hij de kluizenaar stil ziet liggen, dat hij hem heeft vermoord. Toch staat de kluizenaar langzaam weer op, ter opluchting van Nol. Vervolgens zien zij dat tijdens het stoeien de baby van Hanneke onder de wagen is terecht gekomen en dood op het pad ligt. Dit is de laatste schokkende gebeurtenis van het dorpje, en na de begrafenis van het jongetje vertrekt de kluizenaar de natuur in.

Het dorpje zal nooit meer de oude zijn, de mensen ervaren op deze manier een verandering in het eens zo teruggetrokken leven van de inwoners.


De motieven
- Schuldgevoel: Dit komt frequent in het verhaal naar voren omdat de bewoners van het dorpje vaak op zoek zijn naar een ‘schuldige’. Allereerst bij het stelen van het geld van Marjanneke maar daarna ook bij de moord op Pietje.
-Geloof: Het geloof komt vaak naar voren allereerst wordt er beschreven dat de dorpelingen, waaronder Marjanneke, naar de kerk gaan. Ook wordt God frequent in het verhaal genoemd, als iemand een dergelijk schuldgevoel krijgt keert hij zich naar God om vergeving te vragen.
- Eenzaamheid: Bijna alle karakters leven in een teruggetrokken bestaan, eigenlijk wordt er ook niet veel gesproken. Kijk bijvoorbeeld naar de kluizenaar, ook Marjanneke is veel alleen.
De eenzame bewoners zien duidelijk uit naar gezelschap, vanuit hun raampjes kijken ze veel naar buiten, op zoek naar het andere leven, de mensen die vanuit Den Haag zijn komen wonen, blijken voor een welkome verandering te zorgen. Men kan eens het eigen eenzame leven opzij zetten.

Mijn mening
Het beschrijven van de thema’s en de daarbij behorende motieven is zeer geslaagd aangezien het gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal, waarin wordt beschreven dat een dorp vanuit die tijd compleet op zijn kop heeft gestaan. Dit kwam doordat het gewone leventje werd verstoord door invloeden van buitenaf, denk aan de nieuwkomers in het dorp zoals de rijke kluizenaar, de dochter van Havé Celine en de affaire van Hanneke.  Deze vorm van het beschrijven van de thematiek boeide mij omdat er telkens een vorm van spanning naar voren kwam. Naarmate je verder kwam in dit boek begreep je steeds beter hoe de mensen in dit dorp leefden, je kijkt (net zo als de bewoners) uit naar spanning. Ik begrijp daarnaast wel waarom Antoon Coolen dit verhaal zo goed heeft kunnen beschrijven, hij heeft namelijk zelf deze gebeurtenissen kunnen aanschouwen.